• 1402/04/27 - 16:08
  • تعداد بازدید خبر : 137
  • زمان مطالعه: 4 دقیقه

نکات تغذیه ای و بهداشتی در تهیه و توزیع غذاهای نذری در ایام محرم و صفر

در ایام ماه محرم و صفر بسیار از افراد اقدام به نذری دادن می کنند که برای حفظ بیشترین ارزش غذایی و رعایت بهداشت در تهیه و مصرف غذاهای نذری رعایت نکات تغذیه ای برای همه افراد و کسانی که نذری می دهند لازم است.

به گزارش روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان شهرستان لاهیجان؛ در ایام ماه محرم و صفر بسیار از افراد اقدام به نذری دادن می کنند.که برای حفظ بیشترین ارزش غذایی و رعایت بهداشت در تهیه و مصرف غذاهای نذری رعایت نکات زیر  برای همه افراد و کسانی که نذری می دهند لازم است که این نکات به شرح زیر می باشد:
 
نکات تغذیه ای:
 
از سرخ کردن زیاد سبزی های مورد استفاده در تهیه غذاهای نذری همچون قرمه سبزی خود داری کنید.
چربی های اضافه همراه با گوشت در انواع خورش یا گوشت چرخ کرده را تا حد ممکن قبل از طبخ جدا کنید.
پوست مرغ را قبل از طبخ به طور کامل جدا کنید.
تا حد امکان روغن مورد استفاده در طبخ غذاها را کاهش دهید و از انواع روغنهای مایع استفاده کنید و حرارت زیاد ندهید.
از روغن های با اسید چرب ترانس پایین (کمتر از 2 درصد ) در طبخ غذا استفاده کنید.
از روغن مخصوص سرخ کردنی برای سرخ کردن مواد غذایی استفاده کنید.
 در کنار غذاهای نذری از دوغ های کم نمک به جای نوشابه استفاده کنید.
در صورت مصرف نوشیدنی، آب و دوغ کم نمک بدون گاز را به سایر نوشیدنیها ترجیح دهید.
میزان نمک افزودنی به غذا را محدود کنید و فقط از نمک ید دار تصفیه استفاده نمایید.
از مصرف نمک دریا در طبخ غذاها خودداری کنید.
از مصرف "نمک سنگ" برای خیساندن برنج اکیدا خودداری کنید.
از سوزاندن غذا در زمان کباب کردن یا پخت (کباب، جوجه کباب، ته دیگ و ...) خودداری و از مصرف بخش های سوخته غذا نیز پرهیز کنید.
چنانچه از شیر یا شیرکاکائو برای پذیرایی استفاده می کنید ، از شیرین کردن بیش از حد آن اجتناب کنید. همچنین از شیرین کردن بیش از حد شربتهای صنعتی و سنتی بعلت اینکه حاوی کالری بالایی هستند خودداری نمایید.
بیماران مبتلا به چربی خون بالا، دیابت و بیماریهای قلبی عروقی باید در مصرف غذاهای چرب، پر نمک و شیرین و در حجم زیاد احتیاط نمایند.
در صورت استفاده از حبوبات در غذا، قبل از طبخ آنها را به مدت حداقل 4 ساعت در آب بخیسانید و پس از دور ریختن آب باقیمانده، حبوبات را به غذا اضافه نمایید.
ترجیحا" از خرما (زرد زاهدی) و کشمش بجای قند در کنار چای استفاده کنید.
از سرو چای داخل لیوانهای پلاستیکی شفاف و یا غذا در ظروف پلاستیکی خودداری کنید. استفاده از ظروف پلاستیکی برای ارائه نوشیدنی ها و غذاهای سرد بلامانع است.
در پخت حلوا از روغن کم استفاده کنید.
به جای پخش شیرینی  در این ایام،  میوه بدهید.
 به خاطر شیوع وبا فقط از آب های بطری یا بهداشتی استفاده کنید.
نکات بهداشتی در تهیه و مصرف غذا:
 
دستهای خود را قبل از تهیه غذا و در طول تهیه آن به تناوب با آب و صابون بشویید.
تمامی سطوحی که برای تهیه غذا و آشپزی استفاده می کنید قبل از هر گونه پخت و پز شسته و پاکیزه نمایید.
تمامی غذاها را به ویژه گوشت، ماکیان ، ماهی و تخم مرغ را بطور کامل بپزید (دمای 70 درجه سانتی گراد).
از ظروف متفاوت و مجزا برای نگهداری گوشت، ماکیان و ماهی استفاده کنید.
از کارد و تخته آشپزی مجزا برای ظروف خام استفاده کنید و بعد از هر بار استفاده آنها را به خوبی بشویید.
از ظروف مجزا برای نگهداری غذاهای خام و پخته استفاده کنید.
غذاهایی مانند سوپ و خورش را به خوبی بجوشانید و مطمئن شوید دمای آن به 70 درجه رسیده است. از صورتی نبودن و شفاف بودن آب گوشت اطمینان حاصل کنید.
غذاهای پخته را در درجه حرارت اتاق بیش از 2 ساعت نگهداری نکنید.
همیشه از آب سالم استفاده کنید و با روشهایی مانند جوشانیدن یا استفاده از قرص کلر آن را سالم کنید.
همواره از مواد غذایی سالم و تازه استفاده کنید .
از مواد اولیه بهداشتی و پاستوریزه مانند کشک، شیر یا ماست پاستوریزه استفاده کنید.
سبزیجات را قبل از اضافه کردن به غذا و به ویژه تهیه سالاد به خوبی شسته و  ضد عفونی نمایید .
از مواد اولیه ای که تاریخ مصرف آن منقضی شده است استفاده نکنید.
در زمان طبخ غذا از روزنامه به عنوان دمکنی استفاده نکنید.
در طبخ غذا از ظروف استیل یا ظروف تفلون بدون خراشیدگی استفاده نمایید.
از سرو چای داخل لیوانهای پلاستیکی شفاف و یا غذا در ظروف پلاستیکی خودداری کنید. استفاده از ظروف پلاستیکی برای ارائه نوشیدنی ها و غذاهای سرد بلامانع است.
در توزیع غذا ، ترجیحا" از ظروف یکبار مصرف بر پایه گیاهی استفاده کنید.
گوشت و مرغ را از مراکز بهداشتی تحت نظارت وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی تهیه نمایید.
از برگرداندن روغن استفاده شده به ظرف اصلی و یا استفاده مکرر از روغن سوخته شده اکیدا" خودداری کنید.
در صورت تمایل به مصرف مجدد غذای نگهداری شده در یخچال، آن را بطور کامل گرم کنید.
از گرم کردن مکرر غذای مانده و توزیع آن جدا" خودداری نمایید.
منبع : دفتر بهبود تغذیه جامعه وازت بهداشت
  • گروه خبری : اخبار شبکه بهداشت و درمان لاهیجان,اخبار اختصاصی,گزارش تصویری
  • کد خبر : 107733
کلمات کلیدی

تعداد نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

آخرین بروز رسانی : 1402/04/27 16:08