بمناسبت هفته بسیج تغذیه:
مدیر شبکه بهداشت و درمان به سوالات روابط عمومی پاسخ گفت
دکتر وهرام نوروزپور مدیرشبکه بهداشت و درمان در نشستی با کارشناس روابط عمومی شبکه به سوالات وی در خصوص هفته بسیج تغذیه پاسخ گفت
1 ) ـ نقش تغذیه نامناسب در زمینه ابتلاء به بیماریهای غیرواگیر را بیان نمایید؟
* ـ بیماریهای غیر واگیر مهمترین علت مرگ و میر در کشور بشمار می روند به طوریکه 76% کل بار بیماریها در ایران به بیماریهای غیرواگیر اختصاص دارد و یکی از مهمترین عوامل خطر بیماریها غیرواگیر تغذیه نامناسب و مصرف زیاد قند، نمک و چربی است. مطالعات انجام شده نشان داده است که تغذیه نامناسب و الگوی غذایی بیشترین علت بروز اضافه وزن و چاقی ، بیماریهای قلبی عروقی ، دیابت نوع 2 و برخی انواع سرطان ها است در حال حاضر بیماریهای قلبی عروقی علت مرگ در افراد بالای 30 سال و دومین عامل مرگ در افراد 15 تا 59 سال می باشد.
2 ) ـ مصرف روزانه قندهای ساده باید به چه میزانی باشد؟
* ـ بر اساس توصیه سازمان جهانی بهداشت کمتر از 10% انرژی روزانه باید از قندهای ساده تأمین شود و در حال حاضر به علت شیوع روز افزون بیماری دیابت ، اضافه وزنی و چاقی به تأمین کمتر از 5% انرژی روزانه ااز قندهای ساده تاکید می شود که بطور متوسط برای یک فرد سالم 15 گرم شکر در روز است.مصرف قند و شکر حداکثر 40 گرم توصیه شده است .تحقیقات انجام شده نشان داده است که مصرف یک قوطی نوشابه در روز منجر به حدود 7 کیلوگرم اضافه وزن در سال می شود . سرطان پانکراس ، بیماری های کلیوی ، فشارخون بالا به بیماریهای قلبی به خصوص در زنان ، نقرس ، اختلال حواس و آلزایمر از دیگر عوارض مصرف زیاد مواد قند و شرین است.
3 ) ـ شیوع دیابت و اضافه وزنی و چاقی در کشور به چه میزان است؟
* ـ در ایران شیوع دیابت در حدود 10% گزارش شده است در حدود 50% زنان و 39% مردان 15 تا 64 سال در کشور دچار اضافه وزن و چاقی هستند.
4 ) ـ سرانه مصرف مطلوب روزانه روغن ، چربی به چه میزان بوده و مصرف در حال حاضر در کشور به چه اندازه می باشد؟
* ـ از سوی دیگر ، افزایش مصرف روغن و چربی به ویژه چربی های اشتباع از طریق مصرف بی رویه فست فودها و غذاهای چرب و سرخ شده نیز موجب افزایش شیوع بیماریهای غیرواگیر نظیر بیماریهای قلبی عروقی ، برخی سرطان ها از جمله سرطان پستان ، پروستات و دیابت شده است . مطالعات سبد غذایی مطلوب در سال 1391 نیز نشان داده است که سرانه مصرف روزانه روغن و چربی 46 گرم است که از سبد مطلوب غذایی (35 گرم ) بیشتر است.
5 ) ـ چند درصد جمعیت کشور مبتلا به پرفشاری خونی می باشند؟
* ـ حدود 19 درصد در جمعیت 64 ـ 15 ساله دچار پرفشاری خون می باشند و مرگ منتسب به فشار خون بالا رو به افزایش است.
در حدود 59% زنان در گروه سنی 65ـ 45 سال و 36% مردان در همین گروه مبتلا به فشار خون بالا هستند.
6 ) ـ میزان مصرف روزانه نمک در کشور ما به چه میزانی بوده و درحال حاضر بخشی عمده نمک مصرفی در کشور ما از چه طریقی می باشد؟
* ـ میزان دریافت روزانه نمک در کشور12 ـ 10 گرم (3 ـ 2 برابر مقادیر توصیه شده ) می باشد
51% مردم همیشه و 26% بعضی وقت ها زا نمکدان در حین صرف غذا استفاده می کنند. در کشور های صنعتی بیشترین نمک ( حدود 75 درصد) از طریق مصرف غذاهای آماده مصرف می شود. در کشور ما بخشی عمده نمک مصرفی از طریق افزون نمک به غذاهای خانگی است.
7 ) ـ بسیج ملی تغذیه سال 95 و راهبردهای اصلی در اجرای این برنامه ملی برچه آموزشهایی تاکید دارد؟
* ـ با توجه به ضرورت تدام و استمرار برنامه های آموزشی در ارتقای آگاهی تغذیه ای افراد جامعه ، بسیج ملی آموزش همگانی تغذیه با تاکید بر اصلاح الگوی مصرف غذا و با هدف کاهش مصرف قند، نمک و چربی و افزایش مصرف میوه ، سبزی ، لبنیات کم چرب و کم نمک توسط مرکز بهداشت شهرستان از تاریخ 29 آذر ماه لغایت 14 دی ماه با همکاری سایر سازمانها و ادارات در سطح شهرستان به مورد اجرا گذاشته می شود.راهبردهای اصلی در اجرای این برنامه کشوری ، آموزش همگانی ثمربخش ، آموزش گروههای خاص موثر بر فرهنگ و مواد غذا و تغذیه ای جامعه با همکاری های درون بخشی و بین بخشی می باشد.
نظر دهید