راهنمای بهداشت، نگهداری و آماده سازی مواد غذایی در پیشگیری از ابتلا و شیوع بیماری کرونا
بهداشت، نگهداری و آماده سازی مواد غذایی در پیشگیری از ابتلا و شیوع بیماری کرونا امری ضروری است.
به گزارش روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان شهرستان لاهیجان؛
نکات بهداشتی که به منظور پیشگیری از ابتلا و شیوع بیماری کرونا در رابطه با اقلام خوراکی باید رعایت شوند
بعد از انتقال بسته مواد غذایی یه منزل سطوح آنها را با آب و مایع ظرفشویی بشویید
استفاده از ماسک های دهان جهت افرادی که ممکن است در حین آماده سازی غذا دچار عطسه یا سرفه شوند ضروری است
قبل از تهیه مواد غذایی دست های خود را شسته و ضدعفونی کنید و در طول آماده سازی و طبخ غذا نیز مرتب دست های خود را بشویید
طرز صحیح شستشوی دستها
دستهای خود را زیر آب روان خیس کرده و حداقل به مدت ۲۰ ثانیه با آب و صابون به یکدیگر مالش دهید سپس آبکشی کرده و با حوله تمیز ترجیحا حوله کاغذی خشک کنید
ویروس کرونا روی پارچه های تنظیف، سطوح و تجهیزات آشپزخانه، تخته گوشت و ... می نشیند لذا آنها هم باید قبل و بعد از استفاده شستشو و ضدعفونی شوند
پارچه های تمیز کننده ظروف و سطوح جداگانه باشد.استفاده از اسفنج توصیه نمی شود
ساخت محلول ضدعفونی کننده ظروف، سطوح و پارچه های تنظیف آشپزخانه
یک قاشق چایخوری وایتکس را با ۴ لیوان آب حل کنید
برای خورد کردن انواع گوشت خام و مواد غذایی پخته از تخته گوشت جداگانه استفاده کنید
ظروفی که برای غذاهای خام استفاده کردید را با آب گرم و مایع ظرفشویی تمیز کنید
غذاها را خوب بپزید و از مصرف تخم مرغ، انواع گوشت کاملا پخته نشده اجتناب کنید.شیر را هم قبل از مصرف بجوشانید
غذای پخته شده را بیش از دو ساعت در دمای آشپزخانه نگهداری نکنید و غذاهای پخته را جهت استفاده وعده های بعدی سریعا سرد و به یخچال منتقل کنید
غذاهای پخته را میتوان حداکثر تا سه روز در یخچال نگهداری کرد و برای مصرف مجدد فقط یکبار میتوان آنها را گرم کرد
غذاهای پخته را برای استفاده مجدد به اندازه ای که کاملا داغ شوند حرارت دهید
یخ زدایی مواد غذایی را در دمای اتاق انجام ندهید و یخ زدایی را در دمای یخچال یا سایر مکان های سرد انجام دهید
سبزیجات و میوه جات قبل از مصرف کاملا شسته و ضدعفونی گردند
در صورت استفاده از سبزیجات در تهیه غذا کلیه مراحل سالم سازی انجام شود
طرز سالم سازی سبزیجات
ابتدا دستهای خود را به صورت صحیح با آب و صابون بشویید
مرحله اول - پاکسازی اولیه : در این مرحله تمام برگ ها و گل و لای احتمالی را از سبزی جدا کنید و سپس سبزی را در آب خالص قرار دهید تا گل و لای آن ته نشین شود
مرحله دوم- انگل زدایی: در این مرحله در یک ظرف آب به ازای هر لیتر آب(۴ لیوان) ۲ تا ۴ قطره مایع ظرفشویی بریزید.سبزی را ۳ تا ۵ دقیقه در آن قرار دهید و سپس سبزی را به آرامی از این آب جدا کنید
مرحله سوم- میکروب زدایی/ ویروس زدایی: مقداری از محلول های ضدعفونی کننده سبزیجات خریداری شده از داروخانه را بر حسب دستور آن تهیه کنید یا نصف قاشق چایخوری پودر کلر را در ۵ لیتر( ۲۰ لیوان) آب حل کنید. سبزی را به مدت ۵ دقیقه در این محلول ضدعفونی کننده قرارداده تا میکروب/ ویروس های آن از بین برود
مرحله چهارم- آبکشی ساده: در این مرحله سبزی ها را با آب ساده خوب شستشو دهید
در مورد سبزیجاتی مثل هویج، کدو، بادمجان و ... پوست گیری و مصرف شوند
سبزیجات را پس از خرد کردن در ظروف دربسته در یخچال قرار دهید
در صورتیکه سبزیجات فریز شده از قبل را بخواهید به غذا اضافه کنید لازم نیست از قبل یخ زدایی کنید بلکه با دست های تمیز کیسه فریزر را جدا کنید و سبزی فریز شده را مستقیما در قابلمه با آب جوش یا تابه گرم شده قرار دهید
حرارت باعث نابودی ویروس احتمالی میشود.بلافاصله پس از جداکردن کیسه فریزر دست ها و بشقابی که بسته فریزر را در آن قرار داده اید با آب و مایع ظرفشویی بشویید
برای شستشوی دست، ظروف، تجهیزات مورد استفاده برای پختن و خوردن غذا، شستشوی میوه و سبزی، تهیه نوشیدنی و یخ باید از آب سالم استفاده کرد
در صورتیکه آب مورد استفاده سالم نیست از روش های سالم سازی آب مثل جوشاندن یا افزودن ۳ تا ۵ قطره کلر به ازای هر لیتر آب(۴ لیوان) استفاده کنید
واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهرستان لاهیجان
نظر دهید