افراد مبتلا به آسم چه نوع مواد غذایی باید یا نباید مصرف کنند؟
بر اساس تحقیقات اخیر رعایت الگو غذایی سالم شامل مصرف کافی و متعادل میوه و سبزی ،ماهی و غذاهای دریایی و انواع روغن های گیاهی نقش موثری در بهبود عملکرد ریوی و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به آسم دارد.
به گزارش روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان شهرستان لاهیجان به نقل از دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت؛ آسم بیماری التهابی مزمن و غیرواگیردار است که تحت تاثیر عوامل محیطی و ژنتیکی بروز میکند و در آن مجاری تنفسی در واکنش به محرک ها متورم و باریک می شوند و ممکن است حتی مخاط اضافی تولید کند این وضعیت می تواند تنفس را دشوار کرده و باعث سرفه ،صدای خس خس هنگام تنفس و تنگی نفس شود. علت اصلی این بیماری ناشناخته است و مطابق مطالعات بروز این بیماری در دو دهه گذشته افزایش یافته است. وجود سابقه آسم ،اگزما و آلرژی غذایی در اعضای خانواده ،احتمال بروز آسم را در سایر اعضای خانواده افزایش می دهد.مواجهه با برخی عوامل محیطیهمچون دود سیگار ،آلودگی هوا،آلرژن های استنشاقی نظیر گرده گل ها،کپک ها و قارچ ها ،گرد و خاک ،عوامل حساسیت زای حیوانات(پر،مو،پوست)و آلاینده های شیمیایی میتواند منجربه بروز آسم شود.
میانگین شیوع آسم در کودکان در ایران 13.14%است که از متوسط جهانی بالاتر می باشد .افزایش چشم گیر شیوع آسم در بسیاری کشور ها نشان می دهد که عوامل محیطی مرتبط با سبک زندگی نقش مهمی در سبب شناسی این بیماری دارد.به هم خوردن تعادل بین آنتی اکسیدان ها و اکسیدان ها در ایجاد و کنرل علایم آسم نقش چشمگیری دارد.
بر اساس تحقیقات اخیر رعایت الگو غذایی سالم شامل مصرف کافی و متعادل میوه و سبزی ،ماهی و غذاهای دریایی و انواع روغن های گیاهی نقش موثری در بهبود عملکرد ریوی و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به آسم دارد.میوه ها و سبزی ها منابع غنی از آنتی اکسیدان هایی چون ویتامین C و کارتنویید ها هستند که موجب جلوگیری از آسیب اکسیداتیو بافتی و کاهش التهاب مجاری هوایی میشوند.روغن های گیاهی نیز منابع خوبی برای ویتامین E (نوعی آنتی اکسیدان) هستند. به علاوه ،ماهی و غذاهای دریایی نیز به علت دارا بودن اسید های چرب ضروری امگا 3نقش محافظتی در بیماری های ریوی از جمله آسم آلرژیک دارد .
به طور کلی رژیم اختصاصی برای درمان آسم وجود ندارد اما مطابق تحقیقات علمی اضافه کردن برخی مواد غذایی به رژیم روزانه فرد مبتلا به آسم میتوان موجب بهبود عملکرد ریوی و کاهش علایم شد .که در ادامه مطلب به آنها اشاره میکنیم :
ویتامین D
مصرف ویتامین D باعث کاهش حمله های آسم در کودکان و نوجوانان می شود که بهترین منابع آن ماهی سالمون،لبنیات غنی شده با ویتامین D و تخم مرغ است.
ویتامین A
بر اساس مطالعات صورت گرفته سطح ویتامین Aدر کودکان مبتلا به آسم کم تر میزان نرمال است .در اینکودکان سطوح بالا ویتامین Aبا عملکرد بهتر ریه ها همراه است .بهترین منابع ویتامین A شامل:
جگر،شیرپرچرب،کره،هویج ،کدو حلوایی،کلم بروکلی
مواد غذایی ممنوعه در آسم
مصرف گوشت های فرآوری شده (سوسیس و کالباس) و غذاهای فست فودی (پیتزا،سمبوسه و فلافل)و غذاهای پرنمک و روغن های هیدروژنه با افزایش سطح تری گلیسرید و نیتریک اکساید (که مارکر التهاب مجاری هوایی است ) میتواند ریسک فاکتوری برای آسم باشد.
همچنین استفاده از گوشت های کبابی و دودی شده با احتمال افزایش حملات آسم در بیماران مبتلا به آسم همراه است .
افزایش دریافت غذاهای حاوی اسید های چرب اشباع از طریق فعال کردن سیستم ایمنی ذاتی و رها شدن عوامل التهابی نیز موجب التهاب مجاری هوایی میشود که اثر پیش التهابی این اسید های چرب از طریق اسید های چرب امگا 3 قابل پیش گیری است.
نظر دهید