فاسیولازیس چیست
به عفونت یا بیماری ناشی از انگل های فاسیولا، فاسیولازیس گفته می شود.
به گزارش روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان شهرستان لاهیجان؛ انگل های فاسیولا کرم های مسطح و برگی شکل هستند که عمدتا در مجرای صفراوی کبد دام ها از جمله گوسفند، بز، گاو، گاومیش و برخی علفخواران دیگر زندگی می کنند. برای چرخه زندکی انگل های فاسیولا وجود دام های آلوده، منابع آبی، بارندگی فراوان و حلزون های میزبان واسط ضروری می باشند
راه های انتقال فاسیولازیس در استان گیلان از طریق خوردن سبزیجات محلی خام مانند چوچاق،خالیواش، نعنا، بولاغ اوتی(راه اصلی) ، خوردن غذاهای تهیه شده از سبزیجات خام مانند دلار و زیتون پرورده، نوشیدن آبهای سطحی و آب چشمه های روباز نواحی کوهستانی، خوردن جگر خام یا آبدار واجد مرحله نوزادی فاسیولا، شستن ظروف و سبزیجات مصرفی در آبهای سطحی آلوده می باشد
نشانه های بیماری عبارتند از : تب گاهی همراه با لرز و غرق شبانه، دردهای شدید شکمی، مشکلات گوارشی مثل اسهال، نفخ و تهوع ، نشانه های آلرژی مانند قرمزی پوست( کهیر) و حارش، ناراحتی های تنفسی، کاهش وزن، کم خونی و بزرگی کبد
برای تشخیص بیماری انجام آزمایشات خون و مدفوع، التراسونوگرافی، سی تی اسکن و ام آر آی توصیه می شود
داروی مورد نیاز برای درمان فاسیولایس تریکلابندازول است
راههای پیشگیری از فاسیولایس به شرح زیر است
افرادی که علاقه به مصرف دلار دارند توجه داشته باشند که نمک موجود در آن قادر به از بین بردن انگل حداقل به مدت یکماه نمی باشد.قرار دادن دلار در فریزر به مدت پنج روز قبل از مصرف، انگل را ار بین می برد
در صورت نیاز به استفاده از چوچاق خام در زیتون پرورده و سایر مواد غذایی بهتر است ابتدا آن را به خوبی شسته و سپس با مولینکس یا هر وسیله دیگری خرد و به مدت پنج روز فریز کنیم
درصورتیکه تمایل به خوردن خالیواش، نعناع و سایر سبزیجات محلی به صورت خام داشته باشیم، ابتدا آن را با آب و مایع شوینده بخوبی شسته و به مدت پانزده دقیقه در محلول سرکه سفید( یک لیوان سرکه در چهار لیوان آب) قرار دهیم
در موقع پاک کردن سبزیجات از دستکش استفاده کنیم
از نوشیدن آبهای سطحی و چشمه های روباز نواحی ییلاقی پرهیز کنیم برای ضدعفونی کردن توت فرنگی ابتدا آنرا بخوبی با آب شسته و سپس به مدت سه تا پنج ثانیه در ظرف آب جوش وارد کنیم و در ادامه آن را سریعا از آبجوش خارج کرده و در آب سرد قرار دهیم
مناسبترین راه برای جلوگیری از آلودگی سبزیجات محلی، پرورش آنها در محل های عاری از حلزون و دام است. برای این منظور بهتر است ریشه آنها را از طبیعت تهیه و در محیط مناسب مانند باغچه منزل و یا گلدانهای بزرگ کشت دهیم
برای تقویت سبزیجات محلی از مصرف کود حیوانی پرهیز شود
واحد آموزش سلامت مرکز بهداشت شهرستان لاهیجان
نظر دهید